Sulama Sistemleri

Sulama sistemleri, genel olarak damla sulama ve yağmurlama sulama olarak 2 kısıma ayrılabilir. Günden güne azalan su kaynaklarının verimli kullanılması, sulama için harcanan iş gücünün azaltılması, enerji kullanımının azaltılması için alanlarda uygun sulama sistemleri seçilmelidir.

Gelişen teknolojiyle beraber tesis edilen sulama sistemleri tam otomatik olabilmektedir. Siz sulamak istediğiniz alana aylarca gitmeseniz bile sizin ayarladığınız takvime sulamanız devam edecektir.

Damla Sulama

Damla sulama yönteminde temel ilke, bitkide nem eksikliğinden kaynaklanan bir gerilim yaratmadan, her defasında az miktarda sulama suyunu sık aralıklarla yalnızca bitki köklerinin geliştiği ortama vermektir. Bu yöntemde bazen her gün, hatta günde birden fazla sulama yapılabilmektedir.

Damla sulama yönteminde arındırılmış su, basınçlı bir boru ağıyla bitki yakınına yerleştirilen damlatıcılara kadar iletilir ve damlatıcılardan düşük basınç altında toprak yüzeyine verilir. Bu yöntem ile bitkinin her dönemde istediği su kayıpsız olarak bitkiye verilebilir.

Damla sulama sistemlerinde alana gübreleme giderlerin de azaltılabilir. Doğru bir şekilde projelendirmesi yapılmış, tekniğine uygun tesis edilmiş damla sulama sistemleri ile bitkiye tam ihtiyacı kadar gübre de verilebilir.

Yağmurlama Sulama

Yağmurlama sulama yönteminde arazi üzerinde belirli aralıklarla yerleştirilen yağmurlama başlıklarından basınç altında havaya verilen sulama suyu buradan arazi yüzeyine düşer ve toprak içerisine girerek bitki kök bölgesinde depolanır. Bu su uygulama biçimi doğal yağışa benzediği için yağmurlama yöntemi adını almıştır.

Yağmurlama sulama sistemleri hem tarımsal hem de peyzaj alanında kullanılmaktadır. Tarımsal alanda kullanılan sistemler genellikle mobil (taşınılabilir) olurken, peyzaj alanlarında kurulan sistemler toprak altında sabit sistemler olurlar.