Peyzaj bir noktadan bakıldığında görüş çerçevesi içine girebilen doğal ve kültürel varlıkların bir arada meydana getirdikleri görünüştür. Kırsal nitelik taşıyan alanların, kent içinde ayrılmış yeşil ve açık alanların ve doğa güzelliklerinin insanların güzel duyusunu okşayacak biçimde ve bir bütün olarak tasarlanmasına peyzaj tasarımı denmektedir. Peyzaj tasarımı genel olarak iki alt başlıkta değerlendirilmektedir.
1. Bitkisel Tasarım
Kullanıcı istekleri temel alınarak düzenlenecek alanın iklimsel özellikleri, toprak yapısı ve konumuna göre bitkisel tasarım şekillendirilebilir. Görsel olarak etkili bir düzenleme için bitkilerin doku,form,renk ve işlevsellik özelliklerinden yararlanılabilir. Düzenleme için uygun bitkiler seçilmeli ve alana uygun şekilde yerleştirilmelidir. Kötü görüntülerin perdelenmesi için bitkisel çit uygulamaları kullanılabilir.
Vurgulanmak istenen yapısal öğeler veya mekanlarda bitkisel tasarım ile vurgulanabilir yada görüntüsü yumuşatılabilir.
2. Yapısal Tasarım
Bitkisel tasarımın uygulanabilmesi için önce dış mekanlar oluşturulmalıdır. Alanın olanaklarına ve kullanıcın isteklerine göre dış mekanlar seçilmeli aralarındaki ilişki oluşturulmalı ve buna uygun yapısal elemanlar seçilmelidir.Yapısal elemanların seçiminde malzeme,renk,ölçü ve fiyat özellikleri değerlendirilmelidir. Yapısal tasarım içerisinde çocuk oyun alanları, yüzme ve süs havuzları,yürüme yolları,spor alanları,seyir terasları ve çardakları sayabiliriz. Ayrıca yapısal tasarımın tamamlanması için aydınlatma ve sulama sistemleri de değerlendirilmelidir.